KulinariaKategorie: Kulinaria Liczba wpisów: 150, liczba wizyt: 322063 |
Nadesłane przez: Dunia 22-12-2013 11:18
Śledzie w oleju są naszą tradycyjną potrawą na kolacji wigilijnej. Bardzo je lubimy. A ja uwielbiam bułeczkę z masełkiem i z własnie takim śledziem.
I dzisiaj zrobiłam śledzie , ale ciut inaczej niż zawsze.
A więc:
Składniki:
3 duże płaty śledzia
3 cebule
olej słonecznikowy
sok z cytryny
ziele angielskie, pieprz czarny cały.
Sposób przyrzadzenia:
Płaty śledziowe wymoczyć w zimnej wodzie około 2 godzin. Zmieniając trzy razy wodę.
Wyjąć , osuszyć w ręczniku papierowym.
Pokroić na kawałki.
Cebulę pokroić w grubą kostkę, przesmażyć na większej ilości oleju. Nie rumienić . Ma być tylko szklista.
Ostudzić cebulę, dodać utłuczonego w moździerzu pieprzu i ziela angielskiego . Dodać sok z cytryny.
Przypraw i soku dodajemy według własnego smaku.
Nie solić !!!!
Cebulę z olejem przełożyć do miski z kawalkami śledzi. Wymieszać.
I gotowe!!!
Smacznego!!!