PIECZONE UDKA Z KURCZAKA Z JABŁKAMI, RODZYNKAMI, PIECZONYMI ZIEMNIAKAMI I SAŁATĄ
Pieczone udka:
- udka z kurczaka
- przyprawy
- oliwa z oliwek
- kostka rosołowa
- jabłka
- rodzynki
Udka z kurczaka przyprawić (sól,pieprz trójkolorowy,przyprawa do kurczaka,papryka ostra,papryka słodka)zalać oliwą z oliwek i odstawić na godzinę do lodówki.
Rozgrzac piekarnik do 180C przełożyć udka do brytfanny wraz z marynatą.Zalać wszystko duzym kubkiem wody z kostką rosołową i wstawić do piekarnika.
W międzyczasie przygotować jabłka(najlepiej twarde i kwaskowate).
Pokroić na ćwiartki i skropić sokiem z cytryny.
Kiedy udka są już dobrze przyrumienione dodać jabłka a 10 minut przed końcem pieczenia wsypać małe opakowanie rodzynek.
Pieczone ziemniaki:
Ziemniaki obrać i przekroić na połówki. Każdego ziemniaka ponacinać, polać stopionym masłem i posypać solą. Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Od czasu do czasu polewać masłem. Kiedy ziemniaki rozłożą się jak wachlarze posypać je bułką tartą i startym na drobnej tarce żółtym serem i zapiec jeszcze 5 min.
Sałata:
-sałata lodowa
-zielone oliwki
-marchewka pokrojona w drobną kostkę
-oliwa z oliwek
-sok z cytryny
-pieprz, sól
Wszystkie składniki wymieszać. Przed podaniem polać sosem z oliwy, soku z cytryny i przypraw.
SMACZNEGO!!!
Aby zagłosować na ten przepis, wyślij sms o treści NOLDN.8 na numer 7268. Cena: 2,44 zł brutto.
Zamknij