KulinariaKategorie: Kulinaria Liczba wpisów: 150, liczba wizyt: 321937 |
Nadesłane przez: Dunia dnia 07-04-2014 13:21
Czasem zdarza się ( nawet często), że obiorę i ugotuję za dużo ziemniaków. Tak stało się wczoraj i przedwczoraj. Nie wyrzucam ich bo szkoda. Przekładam do plasikowego pojemnika i nazajutrz robię rózne inne potrawy.
Dzisiaj padło na kotlety ziemniaczane.
Składniki:
Micha ziemniaków tłuczonych
1 jajko
1/4 pojemności ziemniaków mąki pszennej.
kawałek wędzonego boczku
1 cebula
1 łyżka posiekanego koperku i zielonej pietruszki
sól i zmielony czarny pieprz do smaku
2 jajka i bułka tarta do panierki
Sposób przygotowania:
Ziemniaki przepuścić przez praskę i i równomiernie rozłożyć w misce.
Podzielić na 4 części i 1/4 przerzucić na pozostałe ziemniaki.
Do powstałego dołka wsypać tyle mąki ile się w nim zmieści.
Dodać jajko, usmażony pokrojony boczek z cebulką, zieleninę, sól i pieprz.
Zagnieść ciasto w kulę.
Na stolnicy uformować kulki z masy ziemniaczanej.
Każdą kulkę uformować w wałeczek obtoczyć w bułce tartej, jajku i znów w bułce.
Uformować płaskie kotleciki.
Kotlety smażyć na rozgrzanym oleju .
Podawać z wiosenną sałatką i jogurtem z dodatkiem czosnku , kopru i soli.
Nadesłane przez: Dunia dnia 06-04-2014 13:12
Lubię karkówkę!!! Tego nie ukrywam. I lubię wymyślać nowe sposoby jej przyrządzenia.
Dzisiaj sposób prosty a jakże inny i smaczny.
Składniki:
0,6 kg karkówki
łyżka masła
łyżka ziół prowansalskich
łyżka Warzywka
25ml brendy
Sposób przygotowania:
Karkówkę pokroić w plastry i wybić tłuczkiem.
Wymieszać zioła z warzywkiem obsypać każdy plaster karkówki i pozostawić na 1/5 godziny.
W szerokim rondlu rozgrzać masło i obsmażyć karkówkę na rumiano. Miałam 2 partie mięska. Z karkówki wytopi się tłuszcz, więc nie trzeba dawać jego więcej.
Obsmażoną karkówkę włożyć do tego rondla i zalać wrzącą woda tak aby tylko przykryć mięso.
Dusić karkówkę 1/2 godziny i dodać brendy.
Dalęj dusić na małym ogniu. Jeśli woda wyparuje a karkówka jeszcze nie będzie mięciutka i krucha, to dolać troszkę wody i dalej dusić. Nie dodajemy mąki, bułki tartej ani śmietany. To ma być taki "prawie" naturalny sos .
Podajemy z ziemniakami purre i sałatą lodową w sosie winegret.
Sos winegret:
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki wody
1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
1 łyżeczka posiekanej zielonej pietruszki
sól , świeżo zmielony naturalny pieprz i odrobina cukru do smaku.
Wszystkie składniki mieszać w podanej kolejności dodawania. Polać sałatę.
Ja pokrojoną w paseczki sałatę dodałam do sosu i wymieszałam.
Smacznego!!!
Nadesłane przez: Dunia dnia 30-03-2014 17:34
Wykopałam z zamrażarki kawałek łopatki wołowej i wędzonego boczku.
I zastanawiałam się co z tymi fantami zrobić?
Na zrazy za mało mięska , na strogonowa nie miałam chęci a i na gulasz też nie.
I wymyśliłam . Duszone kąski wołowe z wędzonym boczkiem i kiszonym ogórkiem.
Miałam nadzieję na staropolski smak klasycznych zawijanych zrazów wołowych.
I nie pomyliłam się. Osiągnęłam coś pysznego i w krótszym czasie.
Składniki:
0,5 kg łopatki wołowej. Ja miałam mniej. Zauważcie, że mrożone mięso szybciej jest kruche w przygotowaniu.
0,3 kg boczku chudego
2 duże garście suszonych grzybów. Ja miałam jeszcze darowane na Boże Narodzenie.
2 duże cebule
3 ząbki czosnku
4 kiszone średnie ogórki
3 łyżki zmielonego razowego chleba ( zawsze mam, gdy mi zostanie to zmielę)
łyżeczka pieprzu ziarnistego
łyżeczka ziela angielskiego
łyżeczka jałowca
3 liście laurowe
sól do smaku.
olej słonecznikowy do podsmażenia mięsa
Sposób przyrządzenia:
Mięso i boczek kroimy w dużą kostkę.
Przysmażamy na oleju tak aby zarumieniło się.
Namoczone wieczorem grzyby, przepłukane i odsączone kroimy na duże kawałki.
Cebulę kroimy w grubą kostkę a czosnek w plasterki.
Cebulę i czosnek dodajemy do przysmażonego mięsa.
Dodajemy wszystkie przyprawy i zalewamy wrzacą wodą tak aby wszystko było przykryte
Gdy mięso zagotuję się zmniejszamy ogień, dodajemy pokrojone w plasterki ogórki kiszone i dusimy 2 godziny.
W międzyczasie po godzinie duszenia dodajemy razowy chleb, mieszamy i dalej dusimy.
Podajemy z kaszą gryczaną lub jęczmienną . Wówczas osiągamy ten prawdziwy staropolski smak.
Smacznego!!!