skaza białkowa
- Zarejestrowany: 25.05.2010, 17:58
- Posty: 153
- Zarejestrowany: 25.05.2010, 17:58
- Posty: 153


- Zarejestrowany: 25.05.2010, 17:58
- Posty: 153
- Zarejestrowany: 04.10.2009, 09:45
- Posty: 30
W diecie mamy dziecka ze skazą białkową powinny znaleźć się: kasze-jęczmienna, gryczana, jaglana, płatki owsiane i inne, pieczywo pełnoziarniste, warzywa: marchew, brokuły, seler, pietruszka, sałaty i inne, fasolka szparagowa, rośliny strączkowe - trzeba namaczać przed gotowaniem, owoce (oprócz cytrusów), mięso drobiu, królika, (ostrożnie z wołowiną i cielęciną, które też mogą wywoływać uczulenia), jako substytut mleka może być mleko sojowe, serek tofu, ale nie za dużo. Dobrym źródłem wapnia są też migdały i orzechy.
- Zarejestrowany: 31.03.2009, 13:19
- Posty: 3249
W diecie mamy dziecka ze skazą białkową powinny znaleźć się: kasze-jęczmienna, gryczana, jaglana, płatki owsiane i inne, pieczywo pełnoziarniste, warzywa: marchew, brokuły, seler, pietruszka, sałaty i inne, fasolka szparagowa, rośliny strączkowe - trzeba namaczać przed gotowaniem, owoce (oprócz cytrusów), mięso drobiu, królika, (ostrożnie z wołowiną i cielęciną, które też mogą wywoływać uczulenia), jako substytut mleka może być mleko sojowe, serek tofu, ale nie za dużo. Dobrym źródłem wapnia są też migdały i orzechy.
- Zarejestrowany: 04.10.2009, 09:45
- Posty: 30
Niestety ale wiele pokarmów może uczulać. Zawsze lub prawie zawsze jest to mleko i jaja. Dlatego przede wszystkim je wykluczamy. Natomiast inne produkty - na zasadzie prób i błędów. Okres laktacji jest bardzo ważny, gdyż wapń potrzebny do produkcji mleka jeżeli nie jest dostarczony w diecie matki, będzie pobierany z jej kości i zębów. Kończy się to próchnicą i osteoporozą w starszym wieku. Dlatego wykluczając mleko i pochodne zastępujemy je innymi produktami bogatymi w wapń. Jeżeli natomiast jest skaza również po migdałach, orzechach, tofu, niektórych zbożach czy warzywach to lepiej przez jakiś czas zastosować suplementację preparatami wapnia. Mama karmiąca powinna też odstawić cukier, gdyż cukier „kradnie" wapń z kości.

- Zarejestrowany: 25.05.2010, 17:58
- Posty: 153