Dieta matki karmiacej a utrata wagi - Forum
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Zamknięty wątek

Dieta matki karmiacej a utrata wagi

1odp.
Strona 1 z 1
Odsłon wątku: 9963
Użytkownik usunięty
    • Zgłoś naruszenie zasad
    13 października 2011, 14:44 | ID: 659086

    Witam!

    Jestem obecnie w 3 m-cu ciąży. Chciałabym jak najdłużej karmić dziecko piersią, a jednocześnie chciałabym, aby zostało mi kilka kg dodatkowej wagi. Wiem, że nieczęsto się tak właśnie zdarza - raczej mamy walczą o schudnięcie, jednak ja odwrotnie.

    Karmiąc pierwsze dziecko 5 miesięcy straciłam ponad 10 kg i w efekcie ważyłam jeszcze niej niż przed ciążą. A muszę dodać, iż mam kilka kg niedowagi, które chciałabym zniwelować.

    Jak wiec pogodzić te dwie sprawy: karmienie i uzyskanie dodatkowych kilogramów po ciąży? Jak powinna wyglądać moja dieta?

    Jak wiadomo matka karmiąca nie może jeść wszystkiego, więc chciałabym uzyskać kilka wskazówek, w jaki sposób skomponować dietę, by nie stracić gwałtownie na wadze, a jednocześnie mieć wartościowy pokarm i nie sprawiać problemów z brzuszkiem maluszkowi.

    Pozdrawiam

    Avatar użytkownika KasiaD
    KasiaDPoziom:
    • Zarejestrowany: 12.10.2011, 08:12
    • Posty: 8
    1
    • Zgłoś naruszenie zasad
    13 października 2011, 16:04 | ID: 659181

    Witam.

    Dieta matki karmiącej nie musi drastycznie różnić się od diety stosowanej dotychczas. By jednocześnie utrzymać wagę i zapewnić zdrowy rozwój dziecka należy przede wszystkim wzbogacić dietę w cenne witaminy (C, B1,B2, B6, B12, PP, kwas foliwowy) oraz zwiększyć jej kaloryczność. Podczas karmienia matka powinna spożywać dodatkowe 500-600 kcal/dobę. Można to w łatwy sposób rozłożyć dodając do każdego posiłku dodatkowy składnik, dodatkowe danie podczas obiadu lub poprostu powiększyć posiłek. Do produktów dzięki którym łatwo zwiększyć kaloryczność należą tłuszcze: np. oliwa z oliwek czy olej słonecznikowy dodawane do sałatek. Zamiast chudych ryb, lepiej wybrać tłuste (np. łosoś) bogate w tłuszcze omega-3, które wpływają na odpowiedni rozwój mózgu dziecka. 
    Produktami spożywanymi przez matkę, które mogą wywołać nietolerancję u dziecka są: śliwki, brzoskwinie, morele, melony, rabarbar, czosnek, cebula, warzywa kapustne, strączkowe, papryka, seler, ostre przyprawy. Nie jest koniecznie ich wyeliminowanie. Dzieje się tak dopiero w przypadku wystąpienia kolki u dziecka. 

    Pozdrawiam.