Lepiej przesolić...czy nie dosolić? - Forum
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Wątek

Lepiej przesolić...czy nie dosolić?

29odp.
Strona 1 z 2
Odsłon wątku: 7661
Avatar użytkownika Kamila2010
Kamila2010Poziom:
  • Zarejestrowany: 14.06.2010, 21:25
  • Posty: 10745
  • Zgłoś naruszenie zasad
2 lutego 2013, 22:43 | ID: 903998

Pytanie jak w tytule...lepiej przesolić czy nie dosolić...potrawy?Wczoraj piekłam pasztet i klops,jak dla mnie mało słony wyszedł(lubię słone)...ale innym smakował... A jak  u was? Przesolić czy nie dosolić?

Avatar użytkownika oliwka
oliwkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
  • Posty: 161880
1
  • Zgłoś naruszenie zasad
2 lutego 2013, 22:46 | ID: 903999

Ja nie lubię soli i wolę potrawy mniej solone...{#yes}

Avatar użytkownika Joaśka35
Joaśka35Poziom:
  • Zarejestrowany: 11.06.2010, 16:03
  • Posty: 8329
2
  • Zgłoś naruszenie zasad
2 lutego 2013, 22:50 | ID: 904001

Lepiej nie dosolić moim zdaniem,na pasztecik można położyć pomidorka,ogórek i posolić,i wtedy nie odczujesz ,że pasztecik nie dosolony.Sól w nadmiarze jest niezdrowa ponoć,ale przyznam ,że ja też lubie sobie posolić i popieprzyć{#smiley-embarassed},,,hehehe

Użytkownik usunięty
    3
    • Zgłoś naruszenie zasad
    2 lutego 2013, 23:04 | ID: 904011

    Wolę nie dosolone, bo można jescze smak poprwić 

    Użytkownik usunięty
      4
      • Zgłoś naruszenie zasad
      2 lutego 2013, 23:30 | ID: 904020

      Niedosolone lepsze bo jeszcze można uratować potrawę:)

      Avatar użytkownika Paulqa
      PaulqaPoziom:
      • Zarejestrowany: 24.08.2011, 13:04
      • Posty: 14675
      5
      • Zgłoś naruszenie zasad
      3 lutego 2013, 00:13 | ID: 904025
      Soli prawie wcale nie uzywamy wiec odpowiedź może być tylko jedna - nie dosolone
      Avatar użytkownika Alina63
      Alina63Poziom:
      • Zarejestrowany: 26.01.2010, 18:21
      • Posty: 18946
      6
      • Zgłoś naruszenie zasad
      3 lutego 2013, 06:48 | ID: 904036

      dosolić zawsze można , jednak " odsolić " już nie bardzo ...

      Avatar użytkownika monaaa71
      monaaa71Poziom:
      • Zarejestrowany: 28.01.2009, 07:46
      • Posty: 28735
      7
      • Zgłoś naruszenie zasad
      3 lutego 2013, 07:13 | ID: 904046

      lepiej posolić mniej niż przedawkować. na talerzu zawsze można jeszcze doprawić.

      Avatar użytkownika aniusia03
      aniusia03Poziom:
      • Zarejestrowany: 12.02.2011, 20:10
      • Posty: 3358
      8
      • Zgłoś naruszenie zasad
      3 lutego 2013, 07:41 | ID: 904064
      baszka (2013-02-03 00:04:35)

      Wolę nie dosolone, bo można jescze smak poprwić 

      Dokładnie, a jak ktoś przesoli, to się nie da już zjeść...

      Użytkownik usunięty
        9
        • Zgłoś naruszenie zasad
        3 lutego 2013, 08:06 | ID: 904077
        oliwka (2013-02-02 23:46:34)

        Ja nie lubię soli i wolę potrawy mniej solone...{#yes}

        Ja również. Zawsze jak gotuję to moje potrawy mają raczej zbt mało soli, za to są PIEKIELNIE PIKANTNE {#smiley-demon}

        Avatar użytkownika lisek_urwisek
        • Zarejestrowany: 28.03.2012, 09:10
        • Posty: 3618
        10
        • Zgłoś naruszenie zasad
        3 lutego 2013, 08:30 | ID: 904078
        oliwka (2013-02-02 23:46:34)

        Ja nie lubię soli i wolę potrawy mniej solone...{#yes}

        Ja też wolę już niedosolone

        Użytkownik usunięty
          11
          • Zgłoś naruszenie zasad
          3 lutego 2013, 08:50 | ID: 904080

          Pewnie, że lepiej nie dosolić :) Każdy sobie może na talerzu dosolić wedle gustu. A z przesolonym nic już nie da się zrobić ;)

          Avatar użytkownika Sonia
          SoniaPoziom:
          • Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
          • Posty: 112855
          12
          • Zgłoś naruszenie zasad
          3 lutego 2013, 09:10 | ID: 904091
          baszka (2013-02-03 00:04:35)

          Wolę nie dosolone, bo można jescze smak poprwić 

          Też tak myślę. Soli zawsze można dodać:)

          Avatar użytkownika Artika
          ArtikaPoziom:
          • Zarejestrowany: 18.09.2012, 14:39
          • Posty: 4749
          13
          • Zgłoś naruszenie zasad
          3 lutego 2013, 10:44 | ID: 904170
          Sonia (2013-02-03 10:10:57)
          baszka (2013-02-03 00:04:35)

          Wolę nie dosolone, bo można jescze smak poprwić 

          Też tak myślę. Soli zawsze można dodać:)

          Dokładnie - przesolonego nie ma jak uratować, a i mniej słone potrawy są ponoć dużo zdrowsze ;)

          Użytkownik usunięty
            14
            • Zgłoś naruszenie zasad
            3 lutego 2013, 10:52 | ID: 904179

            Osobiście zwykle przesalam, bo uwielbiam słone :) Ale oczywiście lepiej nie dosolić :)

            Avatar użytkownika Stokrotka
            StokrotkaPoziom:
            • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
            • Posty: 66136
            15
            • Zgłoś naruszenie zasad
            3 lutego 2013, 12:31 | ID: 904232
            apis74 (2013-02-03 09:06:41)
            oliwka (2013-02-02 23:46:34)

            Ja nie lubię soli i wolę potrawy mniej solone...{#yes}

            Ja również. Zawsze jak gotuję to moje potrawy mają raczej zbt mało soli, za to są PIEKIELNIE PIKANTNE {#smiley-demon}

            Też mi się tak zdaża! Z resztą , moji lubią pikantne.

            Użytkownik usunięty
              16
              • Zgłoś naruszenie zasad
              3 lutego 2013, 14:54 | ID: 904316
              Paulqa (2013-02-03 01:13:47)
              Soli prawie wcale nie uzywamy wiec odpowiedź może być tylko jedna - nie dosolone

              My tak samo prawie soli nie używamy:) Jak ktoś chce może sobie dosolić. Ze względu na dziecko uważamy z przyprawami.

              Avatar użytkownika Paulitta
              PaulittaPoziom:
              • Zarejestrowany: 13.03.2012, 17:32
              • Posty: 3915
              17
              • Zgłoś naruszenie zasad
              3 lutego 2013, 19:43 | ID: 904386
              Ania_29 (2013-02-03 09:50:00)

              Pewnie, że lepiej nie dosolić :) Każdy sobie może na talerzu dosolić wedle gustu. A z przesolonym nic już nie da się zrobić ;)

              też jestem tego zdania!

              Avatar użytkownika anetaab
              anetaabPoziom:
              • Zarejestrowany: 20.02.2011, 19:09
              • Posty: 13427
              18
              • Zgłoś naruszenie zasad
              3 lutego 2013, 19:47 | ID: 904391

              Ja wolę niedosolone, za to mój tata woli jak ziemniaki przesolone niż niedosolone.

              Tyle, że w przypadku ziemniaków to  imi nie smakują "dosanale" na talerzu :)

              Wolę dodać więcej innych  przypraw, ziółek  niż soli.

               

              P.S. Sól zatrzymuje wodę w organiźmie {#hammer}

              Avatar użytkownika Natka10
              Natka10Poziom:
              • Zarejestrowany: 17.01.2013, 11:55
              • Posty: 665
              19
              • Zgłoś naruszenie zasad
              3 lutego 2013, 19:52 | ID: 904397

              Zgadzam sie z poprzedniczkami! Lepiej sobie na talerzu dosolić. Bo jak sie przesadzi z solą to pozamiatane {#chef}

              Avatar użytkownika blankad
              blankadPoziom:
              • Zarejestrowany: 23.05.2011, 20:16
              • Posty: 32
              20
              • Zgłoś naruszenie zasad
              4 lutego 2013, 11:14 | ID: 904689
              aniusia03 (2013-02-03 08:41:50)
              baszka (2013-02-03 00:04:35)

              Wolę nie dosolone, bo można jescze smak poprwić 

              Dokładnie, a jak ktoś przesoli, to się nie da już zjeść...

              zgadzam się