Barszcz wigilijny
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
Wigilijny barszcz taki prawdziwy, tradycyjny powinien być robiony na zakwasie z domowymi uszkami klejonymi przez damską część rodu. Większość idzie na skróty i kupuje gotowy w kartonie lub w proszku do rozrobienia. Ja chciała by zrobić taki prawdziwy. Myślę że pora byłoby nastawić zakwas buraczany. Może ktoś podpowie jak to zrobić by był najlepszy? Jaki barszcz wigilijny robicie u Was?
Ide na latwizne i robie ten z proszku. Pracujac na kuchni gotowalysmy po prostu wywar warzywny i w nim buraki.
- Zarejestrowany: 10.03.2011, 16:24
- Posty: 18894
Mnie najbardziej smakuje barszcz Krakusa w kartonie. Robiłam kiedyś zakwas buraczany i nie smakował mi. Ale uszka, to już sama robię.
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
Eeeech może to i racja. I tak tej pracy wszelakiej przed świętami jest. Gotowy uproscilby sprawę
- Zarejestrowany: 25.05.2015, 19:30
- Posty: 211
Skoro w tym roku nigdzie nie jedziemy, barszcz będzie z krakusa, ostatnio testowałam, smakuje jak u mamy. Tylko uszka ulepię sama, mam grzyby zebrane kilka miesięcy temu :)