Tarta owocowa
- ciasto:
- 250 g mąki
- 125 g zimnego masła
-
- 5 łyżek cukru pudru
- 5 łyżek zimnej wody
- wypełnienie tarty:
- 1 budyń śmietankowy
- 1 galaretka owocowa
Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone na kawałki masło oraz cukier puder. Rozetrzeć masło palcami razem z mąką. Skrapiać ciasto wodą, po jednej łyżce, krótko wygniatać aż będzie gładkie, łącząc składniki. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Nagrzać piekarnik do 200°C. Stolnicę lekko posypać mąką i rozwałkować na niej placek o średnicy większej niż forma na tartę. Formę o średnicy 23-26 cm wyłożyć ciastem. Spód ponakłuwać widelcem. Brzegi formy i ciasta można przykryć paskiem folii aluminiowej aby nie opadło podczas pieczenia. Piec około 30 minut na złoty kolor, ostudzić. Wyłożyć chłodny budyń, ułożyć świeże owoce, zalać tężejącą galaretką (ugotowaną w 2/3 ilości wody podanej w przepisie na opakowaniu).