Czy wiecie, że owoce jarzębiny zawierają dwukrotnie więcej karotenu niż marchew?
Robicie z jerzębiny przetwory? Jeśli tak to jakie? A może spożywacie jarzębinę w innej postaci, np.: herbatek?
                                  
                  16 sierpnia 2011 14:32 | ID: 612713
              
Moja mama robiła konfitury. Nie smakowały mi za bardzo. Ale na bazie tych przesmażonych konfitur takich już skarmelizowanych robiła jarzębiak.
                                  
                  16 sierpnia 2011 14:33 | ID: 612714
              
Przyznam szczerze, ze nigdy nie interesowałam sie jarzebina, jak poza ozdoba stołu w wazonie...
Ciekawe!
                                  
                  16 sierpnia 2011 14:34 | ID: 612715
              
Moja mama robiła konfitury. Nie smakowały mi za bardzo. Ale na bazie tych przesmażonych konfitur takich już skarmelizowanych robiła jarzębiak.
No właśnie , a co to jest ten jarzębiak?, bo kojarzy mi się z alkoholem.
                                  
                  16 sierpnia 2011 14:38 | ID: 612717
              
Przyznam szczerze, ze nigdy nie interesowałam sie jarzebina, jak poza ozdoba stołu w wazonie...
Ciekawe!
To tak jak ja. Pamiętam tylko z dzieciństwa jako korale i jako... Naboje 
Chętnie spróbowałabym czegoś z jarzębiny.
                                  
                  16 sierpnia 2011 14:48 | ID: 612726
              
jarzębina czerwona od razu skojarzyła mi się z tytułem piosenki :)
                                  
                  16 sierpnia 2011 15:06 | ID: 612745
              
                                  
                  16 sierpnia 2011 16:09 | ID: 612775
              
jarzębina czerwona od razu skojarzyła mi się z tytułem piosenki :)
Stąd tytuł ;) od tej piosenki ;)
                                  
                  16 sierpnia 2011 16:21 | ID: 612781
              
Kiedyś dostałam od znajowmej konfiturę z jarzebiny.Dodawałam ją do herbaty:)
                                  
                  16 sierpnia 2011 18:01 | ID: 612875
              
Nigdy nie robiłam nic do jedzenia z jarzębiny...co najwyżej korale jako dziecko...
                                  
                  16 sierpnia 2011 18:34 | ID: 612915
              
Kiedyś dostałam od znajowmej konfiturę z jarzebiny.Dodawałam ją do herbaty:)
o to tak jak pigwę...
                                  
                  16 sierpnia 2011 22:56 | ID: 613175
              
Kiedyś jadłam konfiturę z jarzębiny ale taką "sklepową". Służyła jako dodatek do mięs. Jakoś jej smak nie za specjalnie mnie urzekł. Nie na tyle, żeby własnorecznie konfitury z niej robić :)
                                  
                  17 sierpnia 2011 00:35 | ID: 613232
              
wow a ja mam taka piekna na drzewach przed domem.
                                  
                  17 sierpnia 2011 00:57 | ID: 613239
              
Nigdy nie robiłam nic do jedzenia z jarzębiny...co najwyżej korale jako dziecko...
ja podobnie ;)
                                  
                  17 sierpnia 2011 11:40 | ID: 613477
              
                                  
                  17 sierpnia 2011 16:09 | ID: 613784
              
Jadłam dżem z dodatkiem jarzębiny i piłam kiedyś sok z jej dodatkiem.
                                  
                  17 sierpnia 2011 20:36 | ID: 613915
              
mi smak jarzębiny nie odpowiada - jak dla mnie za cierpki ...
                                  
                  24 sierpnia 2011 19:29 | ID: 619259
              
mi smak jarzębiny nie odpowiada - jak dla mnie za cierpki ...
Do mnie najbardziej przemawia ilośc karotenu, dzięki niemu ładniejszy jest koloryt skóry ;)
                                  
                  18 września 2011 18:53 | ID: 640291
              
Myślicie, że można już zbierać?
                                  
                  18 września 2011 18:59 | ID: 640298
              
mi smak jarzębiny nie odpowiada - jak dla mnie za cierpki ...
Żeby pozbyć się cierpkiego smaku należy owoce mocno przemrozić i dopiero wtedy robić z niej konfitury,soki czy dawać do pieczonych mięs...
To nie jest smak dla każdego - podobnie jak żurawina dodawana do pieczeni...
                                  
                  5 października 2011 16:40 | ID: 652577
              
mi smak jarzębiny nie odpowiada - jak dla mnie za cierpki ...
Żeby pozbyć się cierpkiego smaku należy owoce mocno przemrozić i dopiero wtedy robić z niej konfitury,soki czy dawać do pieczonych mięs...
To nie jest smak dla każdego - podobnie jak żurawina dodawana do pieczeni...
to tak jak aronię
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.
Nie masz jeszcze konta na familie.pl?
Załóż je już teraz!