"Gumowe" mięso - Forum
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Wątek

"Gumowe" mięso

25odp.
Strona 1 z 2
Odsłon wątku: 63311
Avatar użytkownika alanml
alanmlPoziom:
  • Zarejestrowany: 27.10.2009, 16:11
  • Posty: 30511
  • Zgłoś naruszenie zasad
8 września 2011, 14:15 | ID: 631179

Dlaczego jak robie gulasz z szynki, karkówki czy lopatki to mięso jest gumowe? Co robie nie tak?

Użytkownik usunięty
    1
    • Zgłoś naruszenie zasad
    8 września 2011, 14:17 | ID: 631181

    Może za krótko dusisz?

    Avatar użytkownika alanml
    alanmlPoziom:
    • Zarejestrowany: 27.10.2009, 16:11
    • Posty: 30511
    2
    • Zgłoś naruszenie zasad
    8 września 2011, 14:20 | ID: 631186

    Dziś prawie półtorej godziny, wczesniej podsmażałam.

    Użytkownik usunięty
      3
      • Zgłoś naruszenie zasad
      8 września 2011, 14:20 | ID: 631187

      Może gotujesz za krótko albo zbyt szybko dodajesz sól? Podobno czerwone mięso może mieć kontakt z solą dopiero wtedy jak jest już miękkie (tak kiedyś usłyszałam w programie Magdy Gesler i to się sprawdza) Albo podczas gotowania dolewasz do gotującego się gulaszu zimnej wody?

      Avatar użytkownika alanml
      alanmlPoziom:
      • Zarejestrowany: 27.10.2009, 16:11
      • Posty: 30511
      4
      • Zgłoś naruszenie zasad
      8 września 2011, 14:21 | ID: 631189
      Ania_29 (2011-09-08 16:20:33)

      Może gotujesz za krótko albo zbyt szybko dodajesz sól? Podobno czerwone mięso może mieć kontakt z solą dopiero wtedy jak jest już miękkie (tak kiedyś usłyszałam w programie Magdy Gesler i to się sprawdza) Albo podczas gotowania dolewasz do gotującego się gulaszu zimnej wody?

      Tak robie.

      Użytkownik usunięty
        5
        • Zgłoś naruszenie zasad
        8 września 2011, 14:24 | ID: 631194

        Ha no to masz odpowiedź. Też tak robiłam i wiecznie miałam "gumę". Też usłyszałam w jakimś programie TV, że nie podlewa się zimną wodą duszacego się mięsa. Ja zawsze sobie gotuję w czajniku wodę i uzupełniam wrzątkiem, nigdy zimną wodą. I jest ok.

        EDIT:Dodam, że tu chodzi o otwierające się i zamykające włókna w mięsie. Podczas gotowania włókna się otwierają, a gdy nagle zalejesz mięso zimną wodą to one gwałtownie się zamykają i choćbyś gotowała mięso pół dnia, będzie twarde i gumowate.

        Ostatnio edytowany: 08.09.2011, 14:27, przez: Ania_29
        Avatar użytkownika alanml
        alanmlPoziom:
        • Zarejestrowany: 27.10.2009, 16:11
        • Posty: 30511
        6
        • Zgłoś naruszenie zasad
        8 września 2011, 14:57 | ID: 631208

        Aniu jejku bardzo dziękuję. Do końca zycia będę pamiętać o tym!

        Użytkownik usunięty
          7
          • Zgłoś naruszenie zasad
          8 września 2011, 15:02 | ID: 631212
          Ania_29 (2011-09-08 16:24:31)

          Ha no to masz odpowiedź. Też tak robiłam i wiecznie miałam "gumę". Też usłyszałam w jakimś programie TV, że nie podlewa się zimną wodą duszacego się mięsa. Ja zawsze sobie gotuję w czajniku wodę i uzupełniam wrzątkiem, nigdy zimną wodą. I jest ok.

          EDIT:Dodam, że tu chodzi o otwierające się i zamykające włókna w mięsie. Podczas gotowania włókna się otwierają, a gdy nagle zalejesz mięso zimną wodą to one gwałtownie się zamykają i choćbyś gotowała mięso pół dnia, będzie twarde i gumowate.

          Hmm, ja też się zastosuję, dzięki za radę Aniu :)

          Avatar użytkownika alanml
          alanmlPoziom:
          • Zarejestrowany: 27.10.2009, 16:11
          • Posty: 30511
          8
          • Zgłoś naruszenie zasad
          8 września 2011, 15:20 | ID: 631227

          To moze ktos powie, co zrobić aby pierś od kurczaka nie była twarda po podsmażeniu? Moja zawsze jest twarda :(

          Avatar użytkownika osa
          osaPoziom:
          • Zarejestrowany: 26.11.2009, 13:35
          • Posty: 998
          9
          • Zgłoś naruszenie zasad
          8 września 2011, 15:26 | ID: 631242

          Do każdego mięsa na początku gotowania dodaj łyżke stołową octu winnego, mięso zawsze kruszeje i potrawa ma wyciągnięty aromat potrawy. 

          Avatar użytkownika Dunia
          DuniaPoziom:
          • Zarejestrowany: 10.03.2011, 16:24
          • Posty: 18894
          10
          • Zgłoś naruszenie zasad
          8 września 2011, 15:39 | ID: 631249
          alanml (2011-09-08 17:20:59)

          To moze ktos powie, co zrobić aby pierś od kurczaka nie była twarda po podsmażeniu? Moja zawsze jest twarda :(

          Ja pierś ciut wytłukę tłuczkiem. I panieruję w bułce , jajku i bułce. Smażę krótko na bardzo gorącym tłuszczu.

          Avatar użytkownika alanml
          alanmlPoziom:
          • Zarejestrowany: 27.10.2009, 16:11
          • Posty: 30511
          11
          • Zgłoś naruszenie zasad
          8 września 2011, 15:40 | ID: 631250
          Dunia (2011-09-08 17:39:16)
          alanml (2011-09-08 17:20:59)

          To moze ktos powie, co zrobić aby pierś od kurczaka nie była twarda po podsmażeniu? Moja zawsze jest twarda :(

          Ja pierś ciut wytłukę tłuczkiem. I panieruję w bułce , jajku i bułce. Smażę krótko na bardzo gorącym tłuszczu.

          Mowisz o kotletach z piersi a ja mówię o smażeniu pierśi bez panierki.

          Avatar użytkownika Dunia
          DuniaPoziom:
          • Zarejestrowany: 10.03.2011, 16:24
          • Posty: 18894
          12
          • Zgłoś naruszenie zasad
          8 września 2011, 15:43 | ID: 631254
          alanml (2011-09-08 17:40:51)
          Dunia (2011-09-08 17:39:16)
          alanml (2011-09-08 17:20:59)

          To moze ktos powie, co zrobić aby pierś od kurczaka nie była twarda po podsmażeniu? Moja zawsze jest twarda :(

          Ja pierś ciut wytłukę tłuczkiem. I panieruję w bułce , jajku i bułce. Smażę krótko na bardzo gorącym tłuszczu.

          Mowisz o kotletach z piersi a ja mówię o smażeniu pierśi bez panierki.

          Acha! No ja tak nie robię, więc nie mogę nic poradzić.

          Avatar użytkownika alanml
          alanmlPoziom:
          • Zarejestrowany: 27.10.2009, 16:11
          • Posty: 30511
          13
          • Zgłoś naruszenie zasad
          8 września 2011, 15:44 | ID: 631255
          Dunia (2011-09-08 17:43:16)
          alanml (2011-09-08 17:40:51)
          Dunia (2011-09-08 17:39:16)
          alanml (2011-09-08 17:20:59)

          To moze ktos powie, co zrobić aby pierś od kurczaka nie była twarda po podsmażeniu? Moja zawsze jest twarda :(

          Ja pierś ciut wytłukę tłuczkiem. I panieruję w bułce , jajku i bułce. Smażę krótko na bardzo gorącym tłuszczu.

          Mowisz o kotletach z piersi a ja mówię o smażeniu pierśi bez panierki.

          Acha! No ja tak nie robię, więc nie mogę nic poradzić.

          Mięso np. do gyrosa.

          Avatar użytkownika sysia12
          sysia12Poziom:
          • Zarejestrowany: 10.05.2010, 12:32
          • Posty: 4439
          14
          • Zgłoś naruszenie zasad
          8 września 2011, 15:49 | ID: 631259
          alanml (2011-09-08 17:20:59)

          To moze ktos powie, co zrobić aby pierś od kurczaka nie była twarda po podsmażeniu? Moja zawsze jest twarda :(

          musisz krócej podsmażać 

          Avatar użytkownika aga_8666
          aga_8666Poziom:
          • Zarejestrowany: 15.02.2011, 18:08
          • Posty: 5072
          15
          • Zgłoś naruszenie zasad
          8 września 2011, 18:57 | ID: 631358

          Dobrze Ania napisała o tym wrzatku, mój mąż robił zawsze gulasz i zawsze było w nim mięso gumowe a dlatego że dodawał zimnej wody. Teraz jak robi to gotuje cały czajnik wody i dodaje wrzątku do gulaszu i mięso jest mięciutkie.

          Użytkownik usunięty
            16
            • Zgłoś naruszenie zasad
            8 września 2011, 20:07 | ID: 631425
            alanml (2011-09-08 17:44:02)
            Dunia (2011-09-08 17:43:16)
            alanml (2011-09-08 17:40:51)
            Dunia (2011-09-08 17:39:16)
            alanml (2011-09-08 17:20:59)

            To moze ktos powie, co zrobić aby pierś od kurczaka nie była twarda po podsmażeniu? Moja zawsze jest twarda :(

            Ja pierś ciut wytłukę tłuczkiem. I panieruję w bułce , jajku i bułce. Smażę krótko na bardzo gorącym tłuszczu.

            Mowisz o kotletach z piersi a ja mówię o smażeniu pierśi bez panierki.

            Acha! No ja tak nie robię, więc nie mogę nic poradzić.

            Mięso np. do gyrosa.

            do miski z przyprawą dodaję 2-3 łyżki sosu sojowego, który idealnie zmiękcza mięso. Z tym, że ok 30 min musi się to wszystko razem przegryźć.

            Użytkownik usunięty
              17
              • Zgłoś naruszenie zasad
              8 września 2011, 22:11 | ID: 631509
              alanml (2011-09-08 17:20:59)

              To moze ktos powie, co zrobić aby pierś od kurczaka nie była twarda po podsmażeniu? Moja zawsze jest twarda :(

              Może sysia12 ma rację, być może za długo podsmażasz. Ja często robię sałatkę gyros i nigdy mi się nie zdarzyło, żeby pierś była twarda. Podsmażam bardzo króciutko, tylko do momentu kiedy mięsko przestaje być różowe i zawsze jest mięciutkie.

              Użytkownik usunięty
                18
                • Zgłoś naruszenie zasad
                9 września 2011, 02:50 | ID: 631545

                Smazac piers z kurczaka, czesto mieso przesmazamy. I dlatego robi sie twarde.

                 

                W przypadku wieprzowiny i wołowiny nie mozna miesa solic przed smazeniem bo bedzie twarde.

                 

                Avatar użytkownika kasiape
                kasiapePoziom:
                • Zarejestrowany: 07.09.2011, 20:03
                • Posty: 99
                19
                • Zgłoś naruszenie zasad
                11 września 2011, 15:33 | ID: 633380

                Trzeba też uważać skąd się mięso kupuje. W sensie producenta/hodowcy. Mięso mięsu nierówne i można się nadziać czasami. A są konrole, certyfikaty które niespodzianek pomagają unikać.

                Avatar użytkownika alanml
                alanmlPoziom:
                • Zarejestrowany: 27.10.2009, 16:11
                • Posty: 30511
                20
                • Zgłoś naruszenie zasad
                11 września 2011, 16:57 | ID: 633405
                kasiape (2011-09-11 17:33:25)

                Trzeba też uważać skąd się mięso kupuje. W sensie producenta/hodowcy. Mięso mięsu nierówne i można się nadziać czasami. A są konrole, certyfikaty które niespodzianek pomagają unikać.

                To raczej malo możliwe do sprawdzenia, niestety.