Przekąski do piwa ? - Forum
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Wątek

Przekąski do piwa ?

29odp.
Strona 2 z 2
Odsłon wątku: 15360
Avatar użytkownika mati
matiPoziom:
  • Zarejestrowany: 26.03.2008, 19:16
  • Posty: 1166
  • Zgłoś naruszenie zasad
10 czerwca 2012, 11:10 | ID: 793578

Dziewczyny macie na pewno wiele swoich przepisów więc pochwalcie się jakie przekąski i jak robicie swoim mężom do piwa ? Na czas euro na pewno wszystkich bardzo się przyda :) Bo euro na pewno z resztą też :) 

Avatar użytkownika femmalka
femmalkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 01.06.2012, 06:45
  • Posty: 340
21
  • Zgłoś naruszenie zasad
19 lipca 2012, 13:29 | ID: 808803

Wiecie co, przeczytałam o fajnej przekąsce dla właśnie kibica sportowego. Pyszne paluszki serowe, łatwe w przygotowaniu i świetnie pasujące do piwa.

Rozwinięte ciasto francuskie / 1 opakowanie/ pokroić na paski o szerokości 1,5 cm. Posmarować je roztrzepanym żółtkiem, posypać startym serem i chili do smaku. Ciasto zawinąć w rulonik i ułożyć na papierze do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec przez ok. 15 minut. Można podać je z sosem czosnkowym.

Avatar użytkownika deineka2000
deineka2000Poziom:
  • Zarejestrowany: 10.12.2014, 20:55
  • Posty: 1
22
  • Zgłoś naruszenie zasad
10 grudnia 2014, 21:17 | ID: 1170834

Doskonała przekąska do piwa i nie tylko-rybka solono suszona.  To jest to coś nowe pyszne.Nie nudne chipsy i orzeszki. I nie trzeba to specialine gotować.

Avatar użytkownika karolina90
karolina90Poziom:
  • Zarejestrowany: 11.12.2014, 13:51
  • Posty: 4
23
  • Zgłoś naruszenie zasad
11 grudnia 2014, 14:13 | ID: 1170961

a ja często robie domowe zapiekanki na bułce i szybką sałatkę grecką:)

Avatar użytkownika Stokrotka
StokrotkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
  • Posty: 66136
24
  • Zgłoś naruszenie zasad
11 grudnia 2014, 18:53 | ID: 1170991

Jak zawsze niezawodne paluszki słone {#lol}  Można by jakieś koreczki zrobić..

Avatar użytkownika Legionistka94
  • Zarejestrowany: 03.11.2014, 09:22
  • Posty: 49
25
  • Zgłoś naruszenie zasad
15 grudnia 2014, 13:43 | ID: 1171699

Piwo bez przekąski jest najlepsze:) Po prostu pijemy:)

Avatar użytkownika syluskaa
syluskaaPoziom:
  • Zarejestrowany: 16.12.2014, 08:03
  • Posty: 43
26
  • Zgłoś naruszenie zasad
17 grudnia 2014, 06:48 | ID: 1172121
Pizza z prosciutto i rukolą –  przepis

Składniki:

ciasto:

Ciasto robimy według przepisu na Pizzę (kliknij).

sos:

1 puszka pomidorów
oliwa
czosnek
zioła suszone lub świeże – majeranek, bazylia, oregano
sól  (bardzo ostrożnie, gdyż szynka jest słona)
pieprz
pół łyżeczki cukru
łyżka jogurtu naturalnego

dodatki:

prosciutto
rukola
mozzarella
opcjonalnie: suszone pomidory

Wykonanie:

Ciasto robimy według przepisu na Pizzę (kliknij). Pomidory w puszce miksujemy na gładką masę, dodajemy łyżkę oliwy, drobno posiekane świeże zioła lub suszone, cukier, pieprz i odrobinę soli (można z niej zrezygnować całkiem, gdyż prosciutto jest słona, ser również). Sos podgrzewamy. Odstawiamy na chwilę do ostygnięcia i dodajemy 1 łyżkę jogurtu naturalnego (ewentualnie śmietany lub mleka) dla delikatniejszego smaku sosu. Raczej nie polecam doprawiania go na ostro i mocno wyraziście. W tej pizzy można także wykorzystać sos śmietanowy.

Piekarnik nagrzewamy do maksymalnej temperatury (im wyższa tym lepiej), ja nagrzewam do 250 stopni w opcji pieczenia pizzy bez termoobiegu.

Z ciasta formujemy prostokąt, na wcześniej delikatnie posmarowanej oliwą blaszce. Placek pizzy smarujemy sosem, kładziemy plastry prosciutto oraz pokrojoną w plastry mozzarellę (jeśli lubimy pizzę bardziej serową możemy posypać także tartą mozzarellą lub cheddarem). Opcjonalnie możemy dodać kilka drobniej pokrojonych suszonych pomidorów.

Pizzę pieczemy 10-12 minut, stawiając ją jak najniżej w piekarniku.

Po upieczeniu na wierzch pizzy kładziemy świeżą rukolę. Podajemy np. z sosem czosnkowym.

Pizza z prosciutto i rukolą gotowa do podania.

Avatar użytkownika torro
torroPoziom:
  • Zarejestrowany: 05.10.2016, 21:13
  • Posty: 8
27
  • Zgłoś naruszenie zasad
5 października 2016, 21:40 | ID: 1345356

Preferuję lekkie przekąski do piwa i takie które jestem w stanie szybko przygotować zanim przyjdą znajomi. Na Beerlovers znalazłem kilka ciekawych inspiracji, często też w parę minut robię prażone migdały z solą i chili albo podaję oliwki z fetą.

Avatar użytkownika Mela134
Mela134Poziom:
  • Zarejestrowany: 22.03.2016, 10:12
  • Posty: 1080
27
  • Zgłoś naruszenie zasad
6 października 2016, 13:30 | ID: 1345425

Ja do piwa, które bardzo rzadko piję lubię tylko słone zakąski i żółte sery tak jak do wina.

Avatar użytkownika SKORPION1
SKORPION1Poziom:
  • Zarejestrowany: 06.07.2010, 14:49
  • Posty: 2214
28
  • Zgłoś naruszenie zasad
6 października 2016, 14:25 | ID: 1345426
deineka2000 (2014-12-10 22:17:04)

Doskonała przekąska do piwa i nie tylko-rybka solono suszona.  To jest to coś nowe pyszne.Nie nudne chipsy i orzeszki. I nie trzeba to specialine gotować.

Ta "rybka" nie jest wcale taka głupia jadłem ją w Rosji bo toto z tamtąd pochodzi (tam to spotkałem) .