Przekąski do piwa ?
- Zarejestrowany: 26.03.2008, 19:16
- Posty: 1166
Dziewczyny macie na pewno wiele swoich przepisów więc pochwalcie się jakie przekąski i jak robicie swoim mężom do piwa ? Na czas euro na pewno wszystkich bardzo się przyda :) Bo euro na pewno z resztą też :)
- Zarejestrowany: 01.06.2012, 06:45
- Posty: 340
Wiecie co, przeczytałam o fajnej przekąsce dla właśnie kibica sportowego. Pyszne paluszki serowe, łatwe w przygotowaniu i świetnie pasujące do piwa.
Rozwinięte ciasto francuskie / 1 opakowanie/ pokroić na paski o szerokości 1,5 cm. Posmarować je roztrzepanym żółtkiem, posypać startym serem i chili do smaku. Ciasto zawinąć w rulonik i ułożyć na papierze do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec przez ok. 15 minut. Można podać je z sosem czosnkowym.
- Zarejestrowany: 10.12.2014, 20:55
- Posty: 1
Doskonała przekąska do piwa i nie tylko-rybka solono suszona. To jest to coś nowe pyszne.Nie nudne chipsy i orzeszki. I nie trzeba to specialine gotować.
- Zarejestrowany: 11.12.2014, 13:51
- Posty: 4
a ja często robie domowe zapiekanki na bułce i szybką sałatkę grecką:)
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
Jak zawsze niezawodne paluszki słone Można by jakieś koreczki zrobić..
- Zarejestrowany: 03.11.2014, 09:22
- Posty: 49
Piwo bez przekąski jest najlepsze:) Po prostu pijemy:)
- Zarejestrowany: 16.12.2014, 08:03
- Posty: 43
Składniki:
ciasto:
Ciasto robimy według przepisu na Pizzę (kliknij).
sos:
1 puszka pomidorów
oliwa
czosnek
zioła suszone lub świeże – majeranek, bazylia, oregano
sól (bardzo ostrożnie, gdyż szynka jest słona)
pieprz
pół łyżeczki cukru
łyżka jogurtu naturalnego
dodatki:
prosciutto
rukola
mozzarella
opcjonalnie: suszone pomidory
Wykonanie:
Ciasto robimy według przepisu na Pizzę (kliknij). Pomidory w puszce miksujemy na gładką masę, dodajemy łyżkę oliwy, drobno posiekane świeże zioła lub suszone, cukier, pieprz i odrobinę soli (można z niej zrezygnować całkiem, gdyż prosciutto jest słona, ser również). Sos podgrzewamy. Odstawiamy na chwilę do ostygnięcia i dodajemy 1 łyżkę jogurtu naturalnego (ewentualnie śmietany lub mleka) dla delikatniejszego smaku sosu. Raczej nie polecam doprawiania go na ostro i mocno wyraziście. W tej pizzy można także wykorzystać sos śmietanowy.
Piekarnik nagrzewamy do maksymalnej temperatury (im wyższa tym lepiej), ja nagrzewam do 250 stopni w opcji pieczenia pizzy bez termoobiegu.
Z ciasta formujemy prostokąt, na wcześniej delikatnie posmarowanej oliwą blaszce. Placek pizzy smarujemy sosem, kładziemy plastry prosciutto oraz pokrojoną w plastry mozzarellę (jeśli lubimy pizzę bardziej serową możemy posypać także tartą mozzarellą lub cheddarem). Opcjonalnie możemy dodać kilka drobniej pokrojonych suszonych pomidorów.
Pizzę pieczemy 10-12 minut, stawiając ją jak najniżej w piekarniku.
Po upieczeniu na wierzch pizzy kładziemy świeżą rukolę. Podajemy np. z sosem czosnkowym.
Pizza z prosciutto i rukolą gotowa do podania.
- Zarejestrowany: 05.10.2016, 21:13
- Posty: 8
Preferuję lekkie przekąski do piwa i takie które jestem w stanie szybko przygotować zanim przyjdą znajomi. Na Beerlovers znalazłem kilka ciekawych inspiracji, często też w parę minut robię prażone migdały z solą i chili albo podaję oliwki z fetą.
- Zarejestrowany: 22.03.2016, 10:12
- Posty: 1080
Ja do piwa, które bardzo rzadko piję lubię tylko słone zakąski i żółte sery tak jak do wina.
- Zarejestrowany: 06.07.2010, 14:49
- Posty: 2214
Doskonała przekąska do piwa i nie tylko-rybka solono suszona. To jest to coś nowe pyszne.Nie nudne chipsy i orzeszki. I nie trzeba to specialine gotować.
Ta "rybka" nie jest wcale taka głupia jadłem ją w Rosji bo toto z tamtąd pochodzi (tam to spotkałem) .