Dunia (2013-01-18 18:34:00)
apis74 (2013-01-18 18:10:06)
Wczoraj znalazłam kilka przepisów np. na tiramisu truskawkowe i morelowe. Trzeba będzie przygotować i zjeść :)
O, coś nowego!!! I pysznego!!!
Wygląda smacznie :)
Morelowe:
- puszka (425 ml) moreli
- 2 łyżki migdałów w słupkach
- 200 g mascarpone
- 200 g jogurtu naturalnego
- 3 łyżki cukru
- 4-5 łyżek soku pomarańczowego
- 16 podłużnych biszkoptów
Przygotowanie:
Morele osączyć. Migdały uprażyć na patelni bez tłuszczu. Mascarpone wymieszać za pomocą robota kuchennego z jogurtem, cukrem i łyżką soku pomarańczowego. Morele pokroić na kawałki. Biszkopty poprzekrawać i zanurzać w soku pomarańczowym. Układać warstwami biszkopty, morele i krem. Posypać uprażonymi migdałami.
Truskawkowe:
- laska wanilii
- 200 g mascarpone
- 200 g twarożku
- 4 łyżki cukru
- 250 g truskawek
- 3 gałązki mięty
- 3-4 łyżki mleka
- 1 łyżka kakao
- 16 biszkoptów
Przygotowanie:
Laskę wanilii przeciąć wzdłuż, wydrążyć miąższ.
Mascarpone, twarożek, 3 łyżki cukru i miąższ wanilii wyrobić za pomocą robota kuchennego. Truskawki pokroić. Listki mięty pokroić w paseczki, odłożyć trochę do dekoracji a resztę zmieszać z łyżką cukru i truskawkami. Mleko dobrze zmieszać z kakao i zanurzać w nim poprzekrawane na pół biszkopty. Biszkopty, krem waniliowy i owoce układać warstwami w salaterce. Dekorować miętą.
Więcej na: kobieta.interia.pl