Zażywasz leki na alergię?
Bierzesz antybiotyki?
Pod żadnym pozorem nie jedz wtedy grejpfrutów ani nie pij z nich soków. To ”koktajl śmierci” - przestrzegają eksperci z British Heart Foundation

To dlatego, że grejpfruty zawierają substancje chemiczne, które wchodzą w interakcje z niektórymi lekami i wmacniają ich działanie. Chodzi o furanokumaryny – organiczne związki chemiczne pochodzenia naturalnego hamujące działanie enzymów trawiennych – wyjaśnia "Daily Express" w artykule "Dlaczego łączenie grejprfutów z lekami może cię zabić".
Naukowcy ostrzegają więc, żeby na czas brania leków odstawić cytrusy i pamiętać, że jedzenie grejpfrutów podczas kuracji antybiotykami może powodować niewydolność nerek, niewydolność oddechową, doprowadzić do krwawienia wewnętrznego organów i nagłej śmierci. Warto też zawsze zapytać lekarza, którzy przepisuje nam leki, jaką interakcję mogą one wywołac z niektórymi pokarmami i z czego zrezygnować na czas ich przyjmowania.
Żródło-Fakt.pl