Murzynek

Składniki

5 jaj
pół kostki margaryny
2 szklanki mąki tortowej
1,5 szklanki cukru
3 łyżki oleju
łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
1/3 szklanki wody

Sposób przyrządzenia

Margarynę rozpuszczamy, dodajemy wodę, olej, cukier, cukier waniliowy i kakao i cały czas mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia, a potem studzimy.

Następnie oddzielamy żółtka od białek. Żółtka dodajemy do poprzednio powstałej masy, razem z mąką i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno i również delikatnie mieszamy z ciastem.

Do ciasta można dodać orzechy włoskie, a po upieczeniu polac polewą czekoladową bądź posypać cukrem pudrem ;)

Pieczemy w temp 180 stopni przez ok 45min (plus minus - zawsze sprawdzam wykałaczką stan upieczenia ;) )

Smacznego!