0,5 kg tłustego twarogu
1 jajko
około 0,5 kg mąki ( tyle ile się wgniecie w twaróg)
mrożone (w sezonie świeże) maliny, śmietana, cukier.
Twaróg przecisnąć przez praskę lub zemleć lub tylko porządnie rozgnieść widelcem.
Dodać jajko i szczyptę soli i wsypywać mąkę zagniatając ciasto. Ciasto nie może być twarde ale i nie za luźne.
Uformować z ciasta rulon i pokroić w 1,5 cm kawałki.
Włożyć do osolonej wrzącej wody i gotować około 3 minut od chwili wypłynięcia i zawrzenia.
Maliny zmiksować z cukrem
Na talerz wyłożyć pierogi, polać gęstą śmietaną i polać musem z malin.
Dla lubiących słodkości posypać cukrem.
Jest luty, -5 stopni za oknem a w ustach malinowe lato.
Smacznego!!!