Np. 2 pstrągi + 3 filety z miruny lub morszczuka (ale równie dobrze mogą być inne ryby)
Cebula
czosnek
jajko
pół bułki + kromka żytniego chleba
mleko
jajko
bułka tarta
sól rozmaryn tymianek pieprz
olej do smażenia
Do gotującej się wody wrzucamy dosłownie na chwilę ryby tak aby się spażyły i aby można było usunąć z nich ości.
Tak przygotowane rybki mielimy dodając do zmielenia cebulę, 2 ząbku czosnku i przegotowaną wcześniej bułkę z chlebem na mleku (pieczywo drobimy na cząstki zalewamy mlekiem i tak długo mieszamy widelcem na gazie aż powstanie podgotowana papka).
Nastepnie do powstałej masy dodajemy jajko wraz z ziołami i pzyprawami i mieszamy wszystko ręką tak długo aż powstanie jednolita masa, z której formuujemy kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażymy na gorącym tłuszczu.
Możemy podawać je z ziemniakami i surówką albo kiszonym ogórkiem.
Smacznego!