Sernik żmudzki

Składniki

1 kg tłustego twarogu
20 dag masła
30 dag cukru pudru
4 dag żelatyny
20 dag suszonych śliwek
10 dag rodzynek
10 dag orzechów laskowych
10 dag suszonych jabłek
3 dag kminku
3 dag mielonych orzechów
suszone owoce do dekoracji

Sposób przyrządzenia

1 . Rodzynki i suszone śliwki namocz , zalewając je gorącą wodą . Twaróg zmiel trzykrotnie by miał kremową konsystencje . Masło utrzyj z cukrem pudrem , stopniowo dodawaj po łyżce mielonego twarogu , aż do jego wyczerpania .
2 . Przygotuj żelatynę według przepisu na opakowaniu , a następnie dodaj ją do masy twarogowo - maślanej . Całość ucieraj jeszcze kilka minut , aż składniki idealnie się połączą .
3 . Orzechy obierz i drobniutko posiekaj . Śliwki i rodzynki odsącz z wody , śliwki i suszone jabłka drobno pokrój . Wszystkie składniki dodaj do masy twarogowej i dokładnie wymieszaj .
4 . Tortownicę wyłóż pergaminem posmarowanym masłem , przełóż do niej przygotowaną masę . Od góry obciąż ciasto deską i ustaw na niej słoik z wodą . Odstaw sernik na kilka godzin do lodówki .
5 . Po schłodzeniu usuń obręcz tortownicy , a sernik przełóż na paterę . Brzegi obficie posyp kminkiem . Gotowe ciasto udekoruj suszonymi owocami i rodzynkami .