Makaronówka kurkowa - przepis. Przepisy na Dania z makaronu, ciasta, drugie dania, przystawki, napoje, desery, zupy.
Znajdź nas na
Makaronówka kurkowa
Załóż konto lub zaloguj się, aby być pierwszą osobą, której to smakuje!
40 dag mieszanego makaronu (u mnie rurki, świderki i wstążki), 40 dag kurek, 2 szkl. mleka, 5 dag mąki, 15 dag margaryny, liść laurowy, szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz, 1/2 kulki mozarelli, 2 żółtka, 10 dag startego żółtego sera.
Sposób przyrządzenia:
Makaron ugotować do miękkości, odcedzić, wymieszać z 5 dag margaryny i żółtkami. 5 dag margaryny stopić, dodać mąkę, mieszając dusić minutę na małym ogniu. Dodać mleko i liść laurowy, gotować 2 min. Usunąć liść, a beszamel doprawić solą, pieprzem i gałką. Zdjąć z ognia, dodać mozarellę. 1/3 sosu dodać do makaronu, doprawić do smaku. Kurki oczyścić, podsmażyć na 5 dag margaryny, dusić ok. 10 min. Połączyć z makaronem. Do nałuszczonej formy żaroodpornej nałożyć makaron, zalać beszamelem i posypać serem. Piec ok. 20 min w temp. 200st.
© 2008-2024 MedFood Group SA
Do góry
Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
zamknij
Dołącz do nas na Facebooku
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.