-6 filetów mintaj
-maka,jajko,bułka tarta
-2 cytryny
-8 marchewek
-3 pietruszki
-1/2 selera
-1 szklanka wody
-3 cebule
-przecier pomidorowy Pudliszki
-szczypta soli
-Liść laurowy ,ziele angielskie,
-Cukier
-Olej do smażenia
Ryby natrzeć sokiem z cytryny, solimy a następnie obtaczamy w mące, jajku i bułce tarteJ. Smażymy na głębokim oleju Na oleju smażymy cebulę aż się zeszkli, następnie dodaję pozostałe warzywa starte na tarce o grubych oczkach. Wlewam szklankę wody(nieraz można dodać więcej w zależności jak kto lubi, trzeba pamiętać, żeby danie nie wyszło za suche). Warzywa duszę do miękkości ok 20-30 minut. Dodaję przecier pomidorowy Pudliszki i 2 łyżki cukru do smaku(oczywiście można dodać więcej wedle smaku) wrzucam 5 listków laurowych i 6 ziarenek ziela angielskiego. Duszę jeszcze 10 minut. Wykładam ziele i liście .Dodaję małą szczyptę pieprzu. Dokładnie mieszam. Układam na dużym talerzu lub w naczyniu żaroodpornym warstwy ryba-warzywa-ryba-warzywa. Można udekorować natka pietruszki lub cytryną.
Danie podawane na zimno lub ciepło
Smacznego