mazurek wielkanocny

Składniki

Ciasto

mąka razowa lub krupczatka-1szkl.

mąka biała-1szkl.

śmietana 3-4 łyżki

masło ½ kostki

cukier brązowy-1/2 szkl.

cukier waniliowy-1łyżka

proszek do pieczenia-1łyżeczka

do przełożenia:

powidła śliwkowe-4łyżki

puszka masy kajmakowej

masło-1/2 kostki

do ozdoby:

czekolada

migdały

Sposób przyrządzenia

Z podanych składników wyrobic ciasto.

  Gotowe ciasto zawinąć folią i odłożyć, na co najmniej dwie godziny do lodówki.

Rozwałkować ciasto podsypując mąką na placek o grubości około 1cm. Wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia, ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika.

Połowę  masy kajmakowej,czyli około ½ puszki ucieramy mikserem z ½ kostki miękkiego masła na krem.Gotowe kawałki ciasta przekładamy powidłami śliwkowymi oraz częścią kremu kajmakowego.

Wierzch polewamy roztopioną czekoladą z kilkoma łyżkami mleka.

Dekoracja z masy cukrowej robiona własnoręcznie.