Żurek:
marchewka
seler lub pietruszka
cebula
1/2 litra zakwasu na żurek
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
2 ziarna jałowca
140 ml śmietany kremówki
majeranek
sól,pieprz,vegeta do smaku
Pulpety:
350 g mięsa mielonego wieprzowego z szynki
1 duże jajko
2 łyżki bułki tartej
sól,pieprz
cebula
olej
120 g boczku
1. Cebulę posiekać zeszklić na oleju. Do mięsa,dodać jajko,bułkę i zeszkloną cebulę.Wyrobić i doprawić do smaku.Uformować małe pulpeciki. 2. Zagotować około 1,5 litra wody dodać marchewkę i seler starte na tarce o dużych oczkach.Cebulę pokroić w wiórka dodać do wywaru razem z liściem laurowym,zielem angielskim i jałowcem. Doprawić do smaku solą,pieprzem,vegetą. Wrzucić pulpeciki i gotować 10 minut. 3.Boczek pokroić w paseczki i wysmażyć na chrupko 4. Do wywaru z warzywami wlać zakwas, dodać wyciśnięty czosnek oraz roztarty majeranek. Gotować jeszcze 15-20 minut na małym ogniu. 5. Żurek zabielić śmietaną,zagotować. Dodać boczek.