Babka chlebowa z korzennym aromatem

Składniki

25 dag czerstwego chleba
100 ml śmietany lub białego wina
25 dag cukru pudru
8 jajek
skórka otarta z pomarańczy
cynamon
goździki
gałka muszkatołowa
op.polewy czekoladowej

Sposób przyrządzenia

Chleb zetrzeć na tarce, polać śmietaną, pozostawić na 20min.Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i skórką pomarańczy.Wsypać po szczypcie cynamonu, sproszkowanych goździków oraz gałki muszkatołowej i dalej ucierać.Białka ubic na sztywną pianę.Dodać do masy jajecznej.Ucierać stopniowo dodając chleb, aż powstanie jednolita masa.Formę wysmarować tłuszczem.Przełożyć ciasto.Piec około 50min w tem.180st.Po upieczeniu babkę lekko ostudzić.Wyjąć z formy i udekorować rozpuszczoną polewą.Ciasto upieczone w formie chałki można dodatkowo ozdobić paskami z białej polewy lub lukru.