•	½ szklanki zakwasu na żur
•	600 g żeberek
•	2 cebule
•	2 łyżki mąki
•	¾ szklanki śmietany
•	3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera
•	1 łyżka chrzanu
•	5 ziarenek ziela angielskiego
•	liść laurowy, pieprz, sól, majeranek, kminek
•	4 jajka
•	posiekana natka pietruszki 
Marchewki, pietruszki i selera obierz i pokój w słupki. Cebule obierz i pokrój w kostkę. Włóż do garnka razem z żeberkami, dodaj listek laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu i sól. Gotuj ok. godziny na małym ogniu pod przykryciem. Do wywaru dodaj zakwas i chrzan, zagotuj. Śmietanę wymieszaj z mąką, wlej do zupy i zagotuj. Przypraw do smaku solą, majerankiem i kminkiem. Jajka ugotuj na twardo. Ostudź, obierz i pokrój na ćwiartki. Żurek posyp posiekaną natką pietruszki, podawaj z pieczywem.