• 1 szklanka maku
• 1 szklanka cukru
• 1 szklanka mąki
• 4 jajka
• 1 kostka margaryny
• 1 łyżka miodu
• 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka cynamonu
• gotowy lukier, orzechy laskowe i mak do dekoracji
• tłuszcz i bułka tarta do formy
Szklankę maku opłukać, sparzyć wrzątkiem, osączyć na sicie. Margarynę rozpuścić, schłodzić.
Żółtka utrzeć z cukrem i miodem na puszystą masę. Dodać cynamon i dalej ucierając stopioną margarynę.
Z białek ubić sztywną pianę. Dodawać ją do utartej masy na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie lecz dokładnie połączyć składniki. Na końcu dodać sparzony mak. Przelać ciasto do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy, piec ok. 50 minut w 180oC.
Wystudzoną babkę polać obficie lukrem i od razu posypać suchym makiem. Udekorować orzechami laskowymi.