BABKA Z JOGURTEM I ŻURAWINĄ

Składniki

• 2 szklanki mąki
• 300 g jogurtu naturalnego
• 3 jajka
• półtorej szklanki cukru
• 100 ml oleju
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• tłuszcz i bułka tarta do formy
• 8 łyżek suszonej żurawiny
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• cukier puder do posypania

Sposób przyrządzenia

Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać olej, jogurt naturalny i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przesianą przez sito. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą. Żurawinę wymieszać z mąką ziemniaczaną i delikatnie połączyć z ciastem. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Piec około 1 godziny w temperaturze 180°C. Upieczoną babkę  posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.