•	20 dag płatków owsianych
•	25 dag cukru
•	2 dag masła
•	4 jajka
•	2 łyżki mąki
•	¼ łyżeczki proszku do pieczenia
•	Skórka otarta z cytryny
•	1 słoik powideł śliwkowych
•	Kilka suszonych moreli, żurawina suszona i płatki migdałowe do dekoracji
POLEWA:
•	1/3 kostki margaryny
•	1 łyżka mleka
•	1 łyżka kakao
•	4 łyżki cukru
Płatki owsiane uprażyć na patelni bez tłuszczu.
Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą kremową masę. Pod koniec ucierania dodaj stopione masło, startą skórkę z cytryny oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Białka ze szczypta soli ubij na sztywna pianę i połącz z masą żółtkową. Dodaj płatki owsiane i delikatnie wymieszaj.
Tortownicę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą a następnie napełnij masą owsianą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180oC i piecz na rumiano do czasu, aż wbity w ciasto patyczek po wyjęciu będzie suchy (ok. 40 minut).
Składniki polewy rozpuścić w rondelku i chwilę gotować na małym ogniu.
Ostudzone ciasto rozetnij na dwa placki i przełóż powidłami. Na wierzchu rozsmaruj polewę czekoladową. Mazurek udekoruj suszonymi morelami, żurawiną i płatkami migdałowymi.