•	1 kg mielonego twarogu
•	5 jajek
•	1,5 szklanki cukru
•	2 budynie waniliowe
•	20 dag żurawiny
•	2 cytryny
•	1 łyżeczka proszku do pieczenia
•	2 łyżki mąki
•	1 opakowanie cukru waniliowego
Sparzyć cytryny. Z jednej otrzeć skórkę. Z obu wycisnąć sok. Cukier wymieszać z cukrem waniliowym i wymieszać na gładko z żółtkami. Dodać twaróg, budynie, proszek do pieczenia, sok i skórkę z cytryn. Wymieszać. Białka ubić na sztywno. Bakalie oprószyć mąką i dodać do masy serowej, wymieszać razem z pianą. Formę do pieczenia natłuścić i posypać mąką. Wylać masę serową. Piec ok. 60 minut w temperaturze 180oC. Po upieczeniu pozostawić w piekarniku z otwartymi drzwiczkami. Sernik można podawać z kleksami bitej śmietany, melisą i bakaliami.