• ½ kg piersi z kurczaka
• 1 marchewka
• 1 por
• 3 ząbki czosnku
• 1 łyżka suszonych ziół
• Sól, pieprz, masło
Do panierowania:
• 1 jajko
• Mąka i bułka tarta
• Olej do smażenia
Pierś kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w plastry około 1cm, Następnie rozbijamy, nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz posypujemy solą i pieprzem.
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pora kroimy w półplasterki.
Masło rozgrzewamy na patelni, wrzucamy warzywa, przyprawiamy mieszanką suszonych ziół, solą i pieprzem, dusimy aż zmiękną.
Na każdy kawałek piersi nakładamy farsz, ciasno zwijamy. Panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju na złoty kolo