•	50 dag herbatników
•	¼ szklanki mleka
•	¼ szklanki cukru
•	4 łyżki masła
•	2 łyżki kakao
•	20 dag dżemu (ja daje śliwkowy)
•	Kilka kropli olejku rumowego
•	2 łyżki nutelli
•	½ szklanki bakalii (suszone morele, żurawina, rodzynki, figi, orzechy)
•	Płatki migdałowe do posypania
	
POLEWA:
•	1/3 kostki margaryny
•	1 łyżka mleka
•	1 łyżka kakao
•	4 łyżki cukru
Herbatniki pokruszyć na małe kawałki.
Mleko wlej do rondla. Zagotuj razem z cukrem, masłem oraz kakao. Lekko przestudź powstałą masę, a następnie wlej ją do naczynia z pokruszonymi herbatnikami. Dodaj ulubiony dżem, kilka kropli olejku rumowego oraz krem typu nutella. Bakalie pokrój na małe kawałki i dodaj do masy. Wymieszaj i starannie zagnieć. Gdyby otrzymana masa okazała się zbyt miękka, wystarczy dosypać trochę ciastek albo schłodzić ją w lodówce. Z przygotowanej masy formuj w dłoniach niewielkie kulki.
Składniki polewy rozpuść w rondelku i chwilę gotuj na małym ogniu. Gotową polewą polej przygotowane bajaderki i posyp płatkami migdałowymi.