Przekładaniec makowo-rodzynkowy z rumową nutką

Składniki

20 dkg margaryny
1 szklanka mąki tortowej,
1 szklanka cukru pudru,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
6 jaj
3-4 łyżki maku,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 cukier waniliowy
150 ml.rumu
30 dkg.drobnych rodzynek
3 tabliczki gorzkiej czekolady

Sposób przyrządzenia

Rodzynki zalać rumem na kilka godzin wcześniej,odstawić.Mąkę tortową wymieszać z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę.Podczas ubijania dodawać po 1 żółtku,na koniec połączyć masę żółtkową z mąką.Delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części.Do jednej dodać mak,wymieszać.W prostokątnej formie 24x28 upiec dwa placki biszkopt z makiem i jasny,w temp.180 stopni.ok.25 min. Margarynę rozpuścić z czekoladą w kąpieli wodnej,dodać rodzynki i wymieszać. Na jasny biszkopt wyłożyć połowę polewy rodzynkowej,nakryć ciastem makowym i nałożyć drugą część polewy.