125 g masła, w temperaturze pokojowej 
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 
2 jajka 
1 szklanka kremowego jogurtu greckiego 
2 szklanki mąki pszennej 
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 
1/2 szklanki kakao 
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, kakao, sodę, proszek przesiać.
Masło utrzeć mikserem do białości, pod koniec dodając cukier i dalej ucierając. Wbijać jajka, kolejno, jedno po drugim, miksując. Mąkę dodawać na zmianę z jogurtem i olejem, miksując tylko do połączenia składników lub mieszając widelcem.
Formę do babki wysmarować masłem, wysypać kaszą manną lub bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy (powinno sięgać do około 3/4 wysokości formy).
Piec w temperaturze 150°C przez 45 - 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić w foremce, następnie wyjąć i studzić na kratce.
Polewa czekoladowa:
100 ml mleka
100 g czekolady (70% kakao)
15 g cukru
15 g masła 
Posiekaną czekoladę zalać zagotowanym mlekiem (musi być bardzo gorące), dodać cukier i masło. Delikatnie mieszać do powstania błyszczącej, gładkiej polewy. Ozdobić ciasto.
                                                                   Smacznego