"Kubanki" ciasteczka do kawusi.

Składniki

!/2 kg mąki
3/4 szklanki cukru trzcinowego
1 paczka cukru cynamonowego
2 łyżki kakao
3 jajka
1/2 kostki masła
2 łyżki gęstej śmietany
Jajko do posmarowania ciasteczek
Trzcinowy cukier do posypania
Masło do wysmarowania blachy

Sposób przyrządzenia

Wymieszać mąkę, kakao ,cukier, cukier cynamonowy, proszek do pieczenia.

Dodać masło i rozetrzeć w palcach,

Dodać jajka i zagniatać . Gdy ciasto jest za sypkie dodać śmietanę. Gdy jest za rzadkie dodać mąkę. 

Uformować kulę, podzielić na 4 części i rozwałkować placki. Wykrawać ciasteczka .

Przełożyć na wysmarowaną masłem i posypaną mąką blachę.

Ciasteczka posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać obficie cukrem trzcinowym.

Ciasteczka wymagają leżakowania w metalowym szczelnie zamkniętym pudełku. 

Ale jeśli ktoś lubi trzeszczące, to są do natychmiastowej konsumpcji. 

Wyszło mi 85 ciasteczek. 


Smacznego.