Roladki

Składniki

4 plastry schabu ( bądz piersi z kurczaka) jak na kotlety
4 plastry polędwicy sopockiej ( bądz boczek)
8 zielonych szparagów
ser zółty
mąka
2 jajka
czosnek w proszku
majeranek
przyprawa do mięsa knorr
sól pieprz
cebula
kostka rosołowa

Sposób przyrządzenia

Kotlety rozbić. Doprawić solą,pieprzem, czosnkiem, majerankiem i spora ilością przyprawy do mięs knorr. Następnie przygotować szparagi ( czyli odłamać zdrewniałe końce). Ser pokroić w słupki tak by zmieścił się do kotleta. Dwie sztuki szparagów i sera położyć na brzegach kotleta następnie zawijać w roladki. Roladki te obwinąć plastrem polędwicy sopockiej. Wykałaczkami umocnić całą strukturę tak by nie było przecieków. Rozbełtać dwa jajka doprawione lekko Vegetą . Następnie obtoczyć powstałe roladki w jajku i w mące. Obsmażyć roladki na patelni z olejem. Gdy będą dobrze zarumienione podlać je wodą z rozrobioną wcześniej kostką rosołową (wołową) i dusić pod przykryciem. obrać i posiekać w piórka cebulę. Dodać ją do duszącego się miesa. Gdy roladki bedą już miękkie dodać sos pieczeniowy ciemny. Podawać z młodymi ziemniakami i koperkiem oraz surówką zależnie od upodobania . Smacznego