Zupa ze świeżych szparagów z krajanką
Składniki
-Międzybrodzki Makaron krajanka – 250g
- wiązka białych szparagów
- woda - 0,75l
- sos sojowy - 1 łyżeczka
- śmietanka słodka 18% -100ml
- śmietana kwaśna 18% - 100ml
-masło - 1 łyżka
-mąka - 1 łyżeczka
- sól, cukier, biały pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia
- Międzybrodzki Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
- Szparagi obrać, przekroić na pół i ugotować do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Części z główką wyciągnąć, a dolne części zmiksować z wodą w której się gotowały.
- Przetrzeć przez sito, aby pozbyć się łyk, dodać sos sojowy, biały pieprz do smaku i masło.
- Obie śmietany połączyć z mąka, zahartować niewielką ilością zupy i wszystko połączyć.
- Na koniec dodać szparagi z główką i makaron.