Ciasto:
- mąka 300 g
- masło 150 g
- żółtko 2 szt.
- woda 100 ml
- sól do smaku
Pozostałe składniki:
- cebula 1 średnia sztuka
- masło 1 łyżka
- podgrzybek świeży lub mrożony 250 g
- kurki świeże lub mrożone 250 g
- pieczarka świeża 6 średnich sztuk
- słodka śmietanka 100 ml
- mąka 1 łyżeczka
- sól, pieprz do smaku
Do przesianej mąki dodać pokrojone masło i przesiekać nożem. Dodać żółtka, wodę, sól do smaku i zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować i wyłożyć na blaszkę do tart. Podpiec w piekarniku ok. 10 min, w temp. 200°C. Cebulę obrać, pokroić w półkrążki i podsmażyć na maśle. Podgrzybki i kurki oczyścić, zagotować w osolonej wodzie i odcedzić. Do cebuli wkroić oczyszczone pieczarki, dodać grzyby i chwilę podsmażyć. Następnie dodać mąkę, wymieszać, dodać śmietankę, sól, pieprz do smaku. Całość zagotować i wyłożyć na podpieczone ciasto. Tartę upiec w piekarniku w temp. 180°C, aż ładnie się zrumieni. Podawać z sosem pieczarkowym Tarsmak.
Smacznego!
Autor przepisów: Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.