110 ml oleju
0,5 szklanki nie całe 110 g białego cukru
0,5 szklanki 110 g brązowego cukru lub 220 g tylko białego 1 szklanka
2 jajka
3 przejrzałe banany
260 g mąki 1 i 3/4 szklanki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 szklanka włoskie orzechy i rodzynki / może być bez
kilka kropel olejku pomarańczowego
Banany obrać ze skórki i zmiksować albo rozgnieść widelcem
W mikserze połączyć cukry z olejem, dodać jajka, ubijać 1 min.
Zmieszać mąkę z proszkiem i sodą, i dodać połowę do miksera, ubijać 1 min.
Dodać banany i resztę mąki oraz olejek pomarańczowy, ubijać 3 min.
Dodać rodzynki i orzechy, wymieszać, przelać do formy i piec 90 + min na 160 stopni.
Sprawdzić patyczkiem w środku po około 80 min. Musi być bardzo brązowe i będzie miało ładne pęknięcie wzdłuż, a orzechy i rodzynki nie opadają na dno.
Taka rada jeśli ktoś ma już zleżałe banany to może je obrać pozgniatać albo zmiksować i zamrozić też super się nadają do ciasta na później jak się zachce a nie ma świeżych.
Można posypać cukrem pudrem jak ostygnie ale nie jest to konieczne.