Kukułka

Składniki

Składniki na biszkopt kakaowy:
6 jaj
1 szklanka cukru
¾ szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao

Składniki na biszkopt jasny:
3 jaja
½ szklanki cukru
½ szklanki mąki tortowej
½ łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę czekoladową:
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
¾ szklanki cukru
3 tabliczki czekolady (jedna gorzka, dwie mleczne)
½ szklanki wódki

Składniki na masę śmietanową:
4 szklanki śmietany kremówki
Żelatyna (1,5 łyżeczki żelatyny na 250ml śmietany)
2 łyżki cukru pudru

Sposób przyrządzenia

 

Masa biszkoptowa:

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodając po kolei żółtka i cukier. Gdy masa jajeczna będzie prawie biała, dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Piec w temperaturze ok. 180oC przez ok. 30 minut.

 

Przygotowujemy masę biszkoptową i pieczemy na blasze osobno dwa biszkopty  - jeden wyższy kakaowy, a drugi płaski jasny.

Po upieczeniu i ostudzeniu ciemny biszkopt kroimy w poprzek na dwie połówki. W międzyczasie przygotowujemy masy kremowe do przełożenia. Kawę rozpuszczalną zalewamy niewielką ilością gorącej wody. W garnuszku rozpuszczamy na małym ogniu czekolady wraz z cukrem, dodając przygotowaną kawę. Gdy masa jest już jednolita, dodajemy wódkę.

W osobnej misce ubijamy śmietanę wraz z żelatyną i cukrem pudrem.

Budujemy ciasto: na spód blachy kładziemy najpierw warstwę ciemnego biszkoptu, na której rozsmarowujemy połowę masy śmietanowej. Przykrywamy ją jasnym biszkoptem i zalewamy płynną masą czekoladową. Na wierzch kładziemy drugą warstwę biszkoptu kakaowego i dekorujemy pozostałą częścią masy śmietanowej.

Najlepiej smakuje na drugi dzień :)