•	100 g ryżu 
•	2 łyżki oleju roślinnego 
•	1 cebula, drobno pokrojona 
•	2 ząbki czosnku, drobno posiekane 
•	300 g mięsa mielonego 
•	szczypta ostrej papryki 
•	1 łyżeczka słodkiej papryki 
•	sól i pieprz 
•	4 czerwone papryki 
•	250 g sera żółtego Gouda MSM Mońki, startego na grubej tarce 
•	3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki 
Ugotować woreczek ryżu. Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć cebulkę, następnie dodać drobno posiekany czosnek. Jak cebulka zmięknie, dodać mięso mielone. Całość doprawić pieprzem i solą i podsmażać aż zacznie się przyrumieniać. Następnie wymieszać w misce ryż, podsmażane mięso z cebulką, zieloną pietruszkę oraz połowę żółtego sera. Z papryk odciąć górną część i wyciąć środek. Jeśli nie chcą stać można delikatnie podciąć je od dołu. Jednak nie za dużo, aby farsz nie wypadał. Wydrążone papryki napełnić farszem i tak przygotowane włożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piec ok. 45 minut aż warzywa będą rumiane. Przed podaniem posypać po wierzchu startym serem żółtym. Smacznego!