500 g mąki
150 g cukru
50 g świeżych drożdży
200 ml ciepłego mleka
6 żółtek
125 g roztopionego masła
1/2 łyżeczki soli
10 g cukru waniliowego lub aromat waniliowy
5 łyżek cukru pudru
5 g masła ( potrzebne do wysmarowania formy)
10 dag rodzynek
1 cytryna
cukier puder (do lukru)
Drożdże należy rozetrzeć z cukrem (jedna łyżka), dodać 100g mąki pszennej i trochę mleka (by uzyskać konsystencję śmietany).
Przykryć o odstawić najlepiej w ciepłe miejsce na około 20 minut do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem waniliowym i szczyptą soli.
Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie (kilka minut)
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać roztopione i wystudzone masło, mąkę, wyrośnięty rozczyn, resztę mleka, szczyptę soli, rodzynki, cały czas wyrabiać ciasto aż powstaną w nim pęcherzyki powietrza.
Formę na babkę wysmarować masłem.
Ciasto przelać do foremki, przykryć ściereczką i odstawić na około 1 godzinę.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180C, około 50 minut.
Na lukier:
3 łyżki soku z cytryny wymieszać z 3 łyżkami wody i dodać cukier puder.
Schłodzone ciasto polać lukrem i kolorowymi cukiereczkami.
Smacznego!!!