Leśny mech

Składniki

Składniki na ciasto:
- 250g cukru
- 3 jajka
- 300 ml oleju
- 350g mąki krupczatki
- 450 g mrożonego szpinaku
- 20g proszku do pieczenia

Składniki na masę śmietankową:
- 300ml śmietany kremówki 30%
- 2 śmietan-fixy
- 6 łyżek cukru pudru
- suszona żurawina

Sposób przyrządzenia

1. Rozmrozić szpinak i odsączyć z wody.

2. Zmiksować jajka z cukrem, wlać powoli olej dalej mieszając.Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu całej masy dodać szpinak i mieszać łyżką.
3. Wlać do formy , piec ok. 1 godz. do "suchego patyczka" w temp. 180 °C.
4. Po wystudzeniu obciąć nożem wierzch ciasta i  rozdrobnić na talerzyku.
5. Ubić śmietanę dodając pod koniec śmietan-fixy i odrobinę cukru pudru (do smaku).
6. Na ciasto wyłożyć I warstwę ubitej piany, posypać okruszkami ciasta,wyłożyć II warstwę piany, ponownie posypać okruszkami i obłożyć owocami żurawiny leciutko dociskając je dłonią.