Kukułka

Składniki

Biszkopt ciemny: 6 jajek,1 szklanka cukru, 3/4 szklanki mąki, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt jasny: 3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki maki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa czekoladowa: 3 łyżki kawy rozpuszczalnej, 10 dag gorzkiej czekolady, 10 dkg mlecznej czekolady, 4 łyżki cukru, 4 kieliszki wódki lub 2 kieliszki spirytusu
Masa śmietanowa: 1 litr śmietany kremówki 30%, 4 op. śmietan-fixu, 2 łyżki cukru pudru, 2 łyżki cukru waniliowego
Polewa: 10 dag margaryny, 10 dag cukru pudru, 2-3 łyżki mleka, 4 łyżeczki kakao, 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Sposób przyrządzenia

Zrobić ciemny biszkopt: Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli. Do piany dodać cukier i po jednym żółtku. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30min. w temp. 180stopni. Ostudzić. Przekroić na pół. W tej samej formie upiec biszkopt jasny. Piec 20min. w temp.180 stopni. Ostudzić. Masa czekoladowa: Kawę rozpuszczalną zalać 1/2 szklanki gorącej wody. Przelać do garnka. Dodać połamaną czekoladę mleczną i gorzką. Dodać cukier i podgrzewać aż wszystko się połączy. Po ostudzeniu masy dodać wódkę lub spirytus. Masa śmietanowa: Schłodzoną śmietanę ubić ze śmietan-fixem. Dodać cukier puder i cukier waniliowy. Polewa: Margarynę rozpuścić wraz z cukrem pudrem, mlekiem i kakao. Kiedy polewa zacznie się gotować dodać mąkę ziemniaczaną. Na jedna część ciemnego ciasta wyłożyć pół przygotowanej masy śmietanowej. Na to położyć jasny biszkopt, polać masą czekoladową z alkoholem. Dodać drugą część masy śmietanowej. Przykryć ciemnym biszkoptem i polać polewą.