Ślimaczki z makiem i dżemem truskawkowym

Składniki

450 g mąki pszennej
7 g drożdży suchych
180 ml mleka
2 jajka
60 g masła - roztopionego
100 g cukru
pół łyżeczki soli
pół szklanki dżemu truskawkowego
masa makowa
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania przed pieczeniem

Sposób przyrządzenia

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami, dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).

Przygotować 2 płaskie blachy - wyłożyć papierem do pieczenia (można pominąć, jeśli forma jest nieprzywieralna). 

Ciasto rozwałkować na prostokąt o wielkości około 30 x 25 cm. Wysmarować dżemem. Na dżem rozłożyć równo masę makową, lekko rozsmarować. Zwinąć w taki sposób, by powstała rolada o długości 30 cm. Tak przygotowane ciasto pokroić ostrym nożem w 2 cm plastry. Układać na blaszce, w sporych odległościach od siebie. Przykryć ręczniczkiem, pozostawić w cieple do czasu podwojenia objętości (około 30 minut).

Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. 

Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 minut lub do złotego koloru. Wyjąć, wystudzić na kratce. Po lekkim przestudzeniu polukrować.

(Składniki na lukier:

1 szklanka cukru pudru, 2 - 3 łyżki gorącej wody

Oba składniki umieścić w miseczce. Grzbietem łyżki utrzeć do otrzymania gładkiego, bezgrudkowego lukru. W razie konieczności dodać więcej cukru lub wody).

 

Bon Appetit! :)