250 g masła
    250 g gorzkiej czekolady
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    180 ml wody
    300 g mąki pszennej
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    70 g kakao
    250 g cukru (lub mniej wedle uznania)
    4 jajka
    120 ml jogurtu naturalnego
    2 łyżki oleju
    2 śmietany 30
    ok. 5/6 opakowania serka mascarpone
    3 łyżki cukru pudru
    kolorowy lukier i draże do dekoracji
W 180 ml wody w garnku rozpuszcamy czekoladę, masło i kawę rozpuszczalną. Podgrzewamy powoli i mieszamy aż zrobi się gładki, jednolity krem.  
 
 Zostawiamy do ostygnięcia.
 
 Mąkę mieszamy w naczyniu razem z kakao, proszkiem, sodą oczyszczoną i cukrem. Dodajemy 4 jajka uprzednio roztrzepane z jougrtem i olejem i stopniowo wyrabiamy łyżką. Powoli dodajemy masę z czekoladą. Silikonową formę w kształcie baranka wysmarować masłem i wlać całą masę. 
 
 Piec w 160oC przez około 1,5 godziny lub odrobinę mniej - należy sprawdzać by ciasto było odpowiednio wilgotne, nie wysuszone. 
 
 Jak ciasto ostygnie zacvzynamy dekoracje - niektóre elementy kolorowym lukrem, inne drażami.
 
 Przed samym podaniem robimy "futerko" - ubijamy 2 śmietany, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Serek mascarpone mieszamy łyżką, następnie dodajemy łyżką ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy. Nakładamy za pomocą rękawa do dekoracji ciast.