bezglutenowe ciasto korzenne

Składniki

50g mąki ryżowej
75g mąki kukurydzianej
75g mąki migdałowej
100g masła
50g cukru trzcinowego
200ml mleka
2 jajka
3 łyżki kremu daktylowego
3 łyżki powideł śliwkowych
2 łyżki kakao
1 łyżka przyprawy korzennej
1,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

Sposób przyrządzenia

Mąki mieszamy z kakao, przyprawą i proszkiem, odstawiamy. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym jajku. Dolewamy mleko i mieszamy dokładnie. Wsypujemy stopniowo sypkie składniki i miksujemy, na koniec dodajemy krem daktylowy i powidła, cały czas miksując. Przelewamy do formy (użyłam okrągłej silikonowej) i pieczemy ok 35-40 minut w 180 stopniach. Gotowe i ostudzone możemy posypać cukrem pudrem lub dowolnie udekorować.