Udka w sosie pieczarkowym.

Składniki

4 dość spore udka
25dag pieczarek
1 cebula
2 łyżki masła
2 łyżki Warzywka. Ostatnio jakoś je polubiłam. A sól to też tak naprawdę chemia.
3 łyżki mąki
3 łyżki śmietanki 30%.

Sposób przyrządzenia

Udka umyć i osuszyć na ręczniku papierowym.
W rondlu rozgrzać masło i wyłożyć udka.
Usmażyć udka na rumiano z obu stron, wyjąć a do rondla włożyć cebulę i pieczarki. Usmażyć do momentu gdy wyparuje woda i pieczarki zezłocą się.
Włożyć udka, zalać wrzącą wodą i wsypać Warzywko. Innych przypraw nie trzeba.
Dusić pod przykryciem około 1/2 godziny.
mąkę rozrobić z niewielką ilością wody i wlewać małym strumieniem do potrawki ciągle mieszając.
Dodać śmietankę i jeszcze poddusić 10 minut.

Podawać z młodymi ziemniaczkami z wody + sezonowa surówka. Ja dzisiaj dałam młodą sałatę i rzodkiewkę z ogródka w sosie jogurtowym ze szczypiorkiem, koperkiem i zieloną pietruszką.