Warzywny przekładaniec
Składniki
1 puszka groszku konserwowego
50 dag selera
50 dag marchewki
sól
pieprz
2 jajka
1 białko
3 łyżki śmietany 18 %
1 łyżka masła
bułka tarta do posypania formy
Sposób przyrządzenia
- Selery i marchewki obieramy i kroimy w kostkę . Gotujemy w osobnych garnkach . Odcedzamy i studzimy . Groszek osączamy .
- Białko ubijamy na sztywną pianę . Dodajemy do selera i miksujemy . Doprawiamy solą i pieprzem . Przekładamy do natłuszczonej masłem i oprószonej bułką tartą keksówki .
- Do marchewki wbijamy jajko i miksujemy . Doprawiamy . Wlewamy do formy na ,asę selerową .
- Do groszku wbijamy jajko i miksujemy ze smietaną . Doprawiamy . Przekładamy do formy , wierzch wyrównujemy . Pieczemy 50 minut w temperaturze 160 stopmi C . Studzimy , a następnie wkładamy do lodówki na 3 godziny .