3 plastry wędzonego boczku 
450 g ziemniaków
450 g cebuli 
25 g masła g
600 ml bulionu z kurczaka 
600 ml mleka
100 g makaronu muszelki 
150 ml śmietany kremówki 
natka pietruszki posiekana 
parmezan starty 
grzanki serowo -czosnkowe 
Sos pesto:
60 g natki pietruszki 
2 ząbki czosnku 
60 g orzechów pinii
2 łyżki świeżej bazylii posiekanej 
60 g sera parmezan 
biały pieprz 
150 ml oliwy z oliwek 
W celu przygotowania sosu pesto należy wszystkie składniki rozgnieść lub zmiksować przez 2 minuty w blenderze .
Drobno pokroić boczek ,ziemniaki i cebulę Boczek smażyć ok 4 minut ,a następnie dodać masło ,ziemniaki ,cebulę . Smażyć ok 12 minut. Dodać bulion ,mleko ,doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze 10 min. Dodać makaron i gotować jeszcze do miękkości Wlać śmietanę i dodać natkę pietruszki i 2 łyżki sosu pesto . Podawać z parmezanem i grzankoami serowo czosnkowymi