Ciasto:
Ze wszystkich składników wyrabiamy na stolnicy ciasto. 2/3 ciasta wykładamy da dużą blachę wysmarowaną wcześniej masłem. warstwa ciasta nie powinna być zbyt gruba, ważne, by nie pozostawiać szczelin, przez które mogłoby przywierać do blachy nadzienie. Blachę warto wstawić do lodówki, natomiast pozostałą część ciasta - do zamrażarki - na ok. 2 godziny.
Masa:
Jabłka obrać, pokroić na niewielkie kawałki i razem z cukrem oraz cukrem waniliowym lekko podsmażyć, tak aby się nie rozpadły. Dodać cynamon.
Piana z białek.
Z 3 jaj ubić pianę, następnie stopniowo dodawać 0,5 szklanki cukru, ciągle ubijając, aż piana będzie sztywna i błyszcząca.
____________________________________________________________________________
Blachę z ciastem wyjąć z lodówki, wyłożyć jabłka. Przykryć ubitą pianą z białek. Na wierzch roztarkować zamrożone kruche ciasto.Piec w temp. 170 C przez ok.1 godzinę.
Tuż po wyjęciu szrlotki z piekarnika należy obsypać ją nie dużą ilością cukru pudru.
Smacznego
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.