Lekka zupa z pieczonej czerwonej papryki.
Składniki
3 duże czerwone papryki
3 duże cebule
kawał selera
1/2 dużej pietruszki
1/2 dużego pora
2 duże marchewki
5 ząbków czosnku
1 łyżka gęsiego smalcu
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól morska, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty
Dodatki:
Grzanki czosnkowo-ziołowe z razowego chleba
oliwki czarne i oliwki zielone
3 kawałki suszonych pomidorów w oleju
ser gouda marynowany w oleju z czosnkiem i świeżymi ziołami i podobnie przygotowany ser kozi.
Cytryna marynowana w soli morskiej ze świeżym tymiankiem.
Sposób przyrządzenia
Paprykę oczyścić i opłukać. a następnie przeciętą na pół wysmarować olejem ( ja wysmarowałam gęsim smalcem). Podobnie uczynić z cebulą.
Wyłożyć na blaszkę i wstawić do piekarnika. Piec do momentu gdy papryka nabierze czarnego koloru. Nie koniecznie cała bo to znaczyłoby, że się spaliła.
W czasie pieczenia papryki obieramy warzywa i kroimy je na małe kawałki.
W garnku podgrzewamy tłuszcz olej lub tak jak ja smalec gęsi. Opłaca się kupić gęś na święta. Bo potem mamy z niej "tłusc".
Wkładamy oczyszczone warzywa i dodajemy w koszyczku przyprawy.
Zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości.
Dodajemy też koncentrat pomidorowy. Może być bez ale wówczas zupa jest za słodka.
Upieczoną paprykę studzimy i zdejmujemy skórkę. Cebulę wrzucamy do garnka z warzywami.
Paprykę też wrzucamy i gotujemy . Ja jeszcze wsypałam 1/2 łyżeczki swoich ziół.
Na blaszce na której piekłam paprykę rozłożyłam pokrojony w kostkę razowy chleb.
Posypałam granulowanym czosnkiem i swoimi ziołami. Wstawiłam do piekarnika i podpiekłam w czasie gdy
czyściłam paprykę i miksowałam zupę.
Gdyby zupa była za gęsta można dolać wody i jeszcze chwilę gotować.
Zupę podawać z wymienionymi wyżej dodatkami podanymi oddzielnie.
Smacznego!!!