Pieróg obfitości

Składniki

Składniki na ciasto:
• 250 g mąki pszennej
• 80 g masła
• 30 g drożdży
• 1 jajko
• 1 żółtko
• 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
• 2 łyżki mleka
• cukier i sól

Składniki na farsz:
• 500 g fileta z indyka
• 1 średnia cebula
• 3 kolorowe papryki
• 2 pomidory
• 300 g sera żółtego Podlaskiego MSM Mońki w plastrach
• 2 łyżki oleju
• 3 ząbki czosnku
• sól, pieprz, zioła prowansalskie

Sposób przyrządzenia

Drożdże rozkruszyć z cukrem, odrobiną mąki i mlekiem. Margarynę posiekać z resztą mąki, dodać sól, jajka, żółtka, śmietanę i wyrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Indyka i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać pokrojony czosnek, paprykę i pomidory. Doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, chwilę poddusić. Farsz przestudzić i wymieszać z żółtym serem. Z ciasta uformować 2 duże krążki, położyć na natłuszczoną blaszkę do pieczenia i nałożyć farsz. Uformować pierogi, dokładnie sklejając brzegi i posmarować roztrzepanym białkiem. Piec w temperaturze 180°C, do uzyskania złotego koloru. Podawać z ulubionym sosem.